Zdrava ishrana za negu Vaše kose


Ishrana koja će poboljšati zdravlje i lepotu Vaše kose treba da sadrži sledeće namirnice:

Losos: Ova riba sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina, vitamin B12 i gvožđe. Ovi sastojci su neophodni vašoj kosi, jer njihov nedostatak loše utiče na sam koren kose, ali i kosu, koja će vremenom postati suva i lako lomljiva.

Zeleno povrće: Spanać, brokoli i blitva su odličan izvor vitamina A i C, kao i gvožđa i cinka.

Mahunasto povrće: Pasulj i sočivo u izobilju sadrže gvožđe, cink, biotin i proteine koji pomažu rastu vaše kose.

Koštunjavo voće: Brazilski orah je jedan od najboljih prirodnih izvora selena, koji je izuzetno važan sastojak za zdravlje vaše kose. Orasi, indijski orah i badem sadrže alfa-linolinsku kiselinu i omega 3 masne kiseline, koje pomažu vašoj kosi. Takođe, oni su sjajan izvor cinka.

Živina: Visoki izvor proteina nalazi se u piletini i ćuretini. Ovo je neophodno za zdravlje vaše kose, a ujedno se preporučuje za održavanje sjaja kod osoba sa svetlom bojom kose.

Jaja: Jaja su najbolji izvor proteina, biotina i vitamina B12, što je neophodno za zdravu ishranu vaše kose, kao i za sjajnu boju.

Integralne žitarice: Beli pšenični hleb sa ceralijama obezbeđuje vašoj kosi dovoljnu količinu cinka, gvožđa i vitamina B12.

Ostrige: Ostrige su prirodni izvor cinka i veoma moćan antioksidant.

Niskokalorični mlečni proizvodi: Obrano mleko i jogurt su veoma bogati kalcijumom, koji je jako vazan mineral za rast kose. Ovi proizvodi sadrže surutku i kazein, koji su izuzetno bogati proteinima.

Šargarepa: Šargarepa je veoma bogata vitaminom A, koji je važan za zdravu kožu glave, a to je neophodan preduslov za dobru kosu.